DIY gaaspaneel met klimop

Kliko’s, een doorn in het oog als je het mij vraagt.

Doordat steeds meer gemeentes het afvalbeleid aanpassen krijgen we steeds meer kliko’s. Ik ben voorstander van goed afval scheiden maar niet van de vele, vaak felgekleurde, plastic bakken die onze toch al kleine tuin vullen.
Toen we hier kwamen wonen hebben we zelf een rek met heg gemaakt om deze uit het zicht te werken.

Wat heb je nodig voor deze DIY:

 • 2 paalhouders
 • 3 Houten palen
 • Gaaspaneel
 • Bevestigingsclips voor gaaspaneel
 • Lange schroeven (roestvrij)
 • Kleine schroeven (roestvrij)
 • Schroeftol
 • (Afkort)zaag
 • Hamer
 • Schep
 • Klimop of andere klimplant

Wij hebben alle materialen bij de Hornbach gekocht maar volgens mij heeft elke bouwmarkt deze wel in huis.
Het was wel even passen en meten in de auto, we hadden toen niet echt een grote auto, maar het is ons gelukt.

Achter onze border in de tuin heeft de tuinman bij het aanleggen van de tuin een stukje open gelaten. We wisten namelijk al dat we een rek wilde maken om de kliko’s achter te verstoppen. Wij hoefde dus geen tegels te verzagen of uit de tuin te halen om dit project te kunnen startten.

Monteren
We hebben als eerst gaten gegraven om de paalhouders in te kunnen zetten. Je kunt deze gaten gewoon uitgraven met een schep. Gebruik je geen paalhouders, houdt er dan rekening mee dat ongeveer 1/3 deel van de paal de grond in moet voor de stevigheid. Houdt met het bepalen van de breedte ook rekening met de afstand tussen de palen. Zorg ervoor dat je straks met het gaaspaneel goed uitkomt en deze nog kunt bevestigen. Toen beide palen goed stevig in de paalhouders stonden hebben we de bovenste paal gemonteerd. Deze moest wel eerst op maat gezaagd worden want was te lang voor ons gaaspaneel.

Vervolgens kon ons gaaspaneel vast gemaakt worden tussen de balken. Zoals je op bovenstaande foto kunt zien hebben wij gekozen voor twee smalle gaaspanelen. Dit omdat het anders niet te vervoeren was in onze auto maar tijdens de montage kwamen wij erachter dat dit toch ook wel handig kan zijn met monteren. Je maakt beide rekken vast aan de palen en ze kunnen elkaar gewoon overlappen. Scheelt weer met het op maat knippen van het gaaspaneel. De rekken hebben in het midden vast gemaakt met ty-raps.
Het gaaspaneel kun je vastzetten aan de palen met speciale bevestigingsclips. Deze zijn te koop in de bouwmarkt.

Als je het rek in zijn geheel hebt gemonteerd dan kun je gaan beginnen met de planten van de klimop of andere klimplant. Wij hebben gekozen voor de klimop omdat deze snel groeit en makkelijk is in onderhoud. Je kunt hem bijna het hele jaar door snoeien mocht hij te groot worden. Ook hebben wij een tuin op het noorden dus mooie klimplanten met bloemen zouden het waarschijnlijk niet heel goed doen vanwege het weinige zonlicht. Voordat deze de grond in gingen kregen we het advies ze in een emmer met water te dompelen.

Een geslaagde DIY! Nu veel liefde en aandacht voor de Hedra zodat ze goed kunnen groeien.

 

X Sharonne

 

 

ps. De gaasrekken zijn vaak ook te koop in een bouwmarkt. Wij konden niet de juiste afmetingen vinden dus zijn we zelf aan de slag gegaan. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *