Tuinontwerp

Bij een nieuw huis hoort ook een nieuwe tuin, of tuinen beter gezegd want we hebben ook een voortuin van bijna 5 meter diep!

Ik schrok van de prijzen die ik online vond voor het aanleggen van een tuin. Hier stond namelijk vermeld dat je ruim 10% van de koopsom van het huis voor moest rekenen. Nou…..dan hadden wij wel een heel klein budget. Slik!
Gelukkig kwamen we er vrij snel achter dat dit wel heel ruim gerekend is en je het natuurlijk zo gek kunt maken als je zelf wilt. Het hangt ook af van de materialen die je uitkiest. De prijzen voor tegels kunnen mijlenver uit elkaar liggen en dit zijn de eerste zaken waarop je kunt besparen. Natuurlijk wilde we wel voor kwaliteit gaan dus opzoek naar goed advies!

Wensenlijst
Zowel de voor- als de achtertuin moesten vooral onderhoudsvriendelijk zijn. We vinden beide een beetje groen in de tuin leuk maar we willen geen weekenden bezig zijn met het onderhoud. De volgende zaken mochten ook niet ontbreken:

  • Kliko’s uit het zicht
  • Meerdere plekken om te kunnen zitten
  • Border voor beplanting
  • Verschillende tegels voor een optisch ruim effect
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Een heg(je) in de voortuin als afscheiding met de buren

Achtertuin:
We maakten een afspraak met een tuinman om een ontwerp te maken voor een tuin die met ons budget realiseerbaar was. Gewapend met plaatjes van Pinterest namen we hem mee met onze ideeën. Hij heeft alles opgeschreven en dacht goed mee met de mogelijkheden die met ons budget realiseerbaar zouden zijn, super fijn!

Toen we de tekening kregen voor de achtertuin waren we beide verbaasd wat er mogelijk bleek.
Er was zelfs aan een pergola gedacht van Douglas hout. Iets waarvan we zelf nooit hadden gedacht dat dit mogelijk was. Het zorgt gelijk voor hoogteverschil en een aparte hoek in de tuin. Ook kunnen we hier mooi groen in laten groen. Al weten we tot op de dag van vandaag nog steeds niet wat. Iets met geen groene vingers?!?
Er liep een pad van voor naar achter met klinkers zodat de tuin wat meer diepte kreeg en zo ontstonden er ook gelijk meerdere terrassen in ons kleine nieuwbouwtuintje.

Materialen
We kregen de opdracht om te gaan kijken naar sierbestrating en zijn een showtuin gaan bezoeken om te kijken welke tegels we wilde hebben en welke klinkers. We hebben er de hele middag rond gewandeld, foto’s gemaakt en getwijfeld. Licht, donker of een contrast en kiezen voor beide? Gelukkig zijn we beide wel makkelijk in knopen door hakken en hebben we diezelfde middag doorgegeven wat onze wensen waren. Dit bedrijf gaf onze keuze door aan de tuinman, super service!

Tuinaanleg
In april 2016 kregen we de sleutel van ons huis en in juni zijn ze gestart met onze achtertuin. Ontzettend fijn dat dit zo snel kon! Het was echt verschrikkelijk weer toen hij de tuin heeft moeten leggen maar na een week hard werken was onze tuin helemaal klaar. De pergola stond en alles was betegeld. Nu kon het verder aankleden beginnen. Ook het mooie weer liet zich zien dus we konden nu gaan genieten!

Zoals je op de foto hierboven ziet moest er nog een haag geplaatst worden tussen de twee palen van de pergola. Ook de border moest opgevuld worden & er moest aan het einde van de border nog een rek met gaas komen voor de klimop. Zo kunnen ook de kliko’s uit het zicht geplaatst worden. Hier zijn we uiteindelijk zelf mee aan de slag gegaan want de kant en klaar hagen die je in de bouwmarkt of het tuincentrum kunt kopen bleken niet de juiste afmetingen te hebben. Hierover schreef ik ook een blog!

We zijn uiteindelijk ontzettend blij met het resultaat! Voor de haag tussen de pergola kozen we Taxus. Dit bleek helaas niet de juiste keuzen omdat hij heel langzaam groeit en al dood ging…..oeps! Was dit een voorbode van onze tuin? We hebben beide geen groene vingers maar dit is wel heel treurig. We hebben hier een jaar later Liguster geplant en dit gaat gelukkig al iets beter. En zoals jullie op mijn Instagram hebben gezien heeft de loungeset inmiddels plaats gemaakt voor een tafel met stoelen. Ik heb nog heel veel ideeën en plannen met onze tuin en ik kan wel blijven veranderen maar voor nu ben ik erg tevreden!

Hebben jullie de tuin zelf aangelegd of ook laten aanleggen?

X Sharonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *