Workshop leren tas maken bij Looidesign

Yes! Eind september won ik via Instagram echt een te leuke winactie van @nieks_servies & @looidesign. De workshop leren tas maken! 

Op 8 december ben ik samen met een oud collega afgereisd naar Dordrecht. Hier zit het mooie atelier van Ellen achter haar huis. Bij binnenkomst stond de kachel al aan en rook het heerlijk naar leer! 

Wij mochten het leuke ‘festival tasje’ gaan maken. Een klein en fijn tasje ideaal voor een feestje of festival. Groot genoeg voor je lippenstift, pinpas en telefoon, meer heb je niet nodig toch? Maar Ellen geeft veel meer leuke workshops, op de website van Looidesign kun je kiezen voor verschillende workshops. Er zijn al workshops vanaf 2 uur maar ook een cursus voor meerdere dagen. 

Na een bakje koffie en thee kregen we uitleg over de workshop en wat we konden verwachten vandaag. Daarna kregen we informatie over het leer en materiaal wat we gingen gebruiken tijdens de workshop. Het werd mij al snel duidelijk dat ik het echt had onderschat. Ik dacht dat doe ik wel even, verkeerd gedacht! Het is dan ook niet voor niets een echte ambacht. Niet iedereen kan zo maar een mooie leren tas maken. Maar Ellen houdt de workshop erg luchtig en gezellig. Na de uitleg was het tijd voor het kiezen van het leer. Wat een hoop verschillende kleuren om uit te kiezen! Het was geen makkelijke keuze. Ik ging uiteindelijk voor een taupe kleur en mijn oud collega voor een mooie blauwe kleur. Ellen rolde het leer voor ons uit op de snij tafels. Nadat we de patronen kregen voor het maken van de tassen konden beginnen met het snijden van het leer. Snijden? Ja snijden want leer knip je niet met een schaar maar snij je met een mes. Een secuur klusje want de stoffen en patronen moeten natuurlijk wel goed op elkaar aansluiten straks. 

Nadat de stoffen waren gesneden moesten er ook nog een aantal gaatjes gemaakt worden op de juiste plaats. Dit deden we met een gaatjes tang en bleek nog lastiger dan gedacht. Maar met de juiste techniek, een extra stukje leer aan de achterkant en wat hulp is het gelukt. De gaatjes zaten op de juiste plaats. Vervolgens mochten we wat dubbelzijdig tape gebruiken om de delen op de juiste plek vast te maken. Een hulp om straks goed te kunnen naaien. We kregen nog wat theoretische uitleg over de naaimachine en, gelukkig maar, hingen er ook spiekbriefjes bij de machines. Maar voordat we aan de slag gingen met de machines eerst lunchen. Een verse jus en een lekker broodje, ook hier had Ellen allemaal aan gedacht. Met een volle maag konden we ons weer goed concentreren want nu kwam het lastigste gedeelte, het naaien!

Helemaal rondom moest het tasje genaaid worden. Dus rondom en tussendoor draaien. Helaas lukte het mij niet in één keer maar met de hulp van Ellen is het gelukt het tasje rondom helemaal dicht te krijgen. Is het helemaal recht en netjes overal? Zeker niet! Maar voor eerste keer ben ik erg tevreden. Ik heb de smaak te pakken want wat is dit leuk zeg! Echt iets wat je zelf helemaal kunt maken, uit mijn handen. Ik draai mijn hand echt niet om voor een klusje maar dit is toch wel een echte ambacht! Ik had het maken van een tas echt wel onderschat. Er komt zoveel bij kijken! 

Na het naaien mochten we een mooi hengel kiezen voor onze tas en werd er een nog een drukker op onze tas gemaakt zodat hij ook dicht gemaakt kan worden, wel zo handig natuurlijk! 

We hebben beide genoten van deze leuke dag en hebben veel geleerd over de ambacht van leer. Ontzettend bedankt Ellen! Ik kom zeker nog een keer terug om meer te leren en nog een tas te maken want dit smaakt naar meer. 

Wat vinden jullie van het resultaat?

4 gedachten over “Workshop leren tas maken bij Looidesign

 • december 11, 2018 om 7:41 am
  Permalink

  Wat leuk om te doen zeg! Hij ziet er leuk uit.

  Beantwoorden
  • december 11, 2018 om 9:38 pm
   Permalink

   Dankjewel! Het is echt een hele leuke workshop. Lastiger dan gedacht maar met de heldere en leuke uitleg van Ellen komt het zeker goed

   Beantwoorden
 • december 11, 2018 om 9:32 pm
  Permalink

  Super leuk! Fijn dat jullie het zo gezellig hebben gehad.

  Beantwoorden
  • december 11, 2018 om 9:38 pm
   Permalink

   Ja het was echt super tof om te doen! Mooie ambacht is het!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *